Ionisatie Informatie

Ionisatie is o.a. zeer effectief in het verwijderen van fijn- en ultrafijnstof (0.01 – 1 micron). Onder normale omstandigheden bestaat 90% van alle deeltjes in de lucht uit fijn- en ultrafijnstof. Dit zijn dan ook de veroorzakers van de meest ernstige gezondheidsklachten zoals astma, bronchitis, COPD en hart- en vaatziekten. Naast gezondheidsproblemen is stof een grote oorzaak van geur. Het reduceren van fijnstof in de lucht heeft hierdoor vele positieve effecten.

Het ionisatieproces

Zoals te zien in de bovenstaande afbeelding zijn er veel positief geladen ionen in de ruimte (stof, bacteriën en andere materie). Deze positief geladen ionen komen vaak voor in combinatie met fijnstof, bacteriën en andere materie.

Door een ionisator toe te voegen aan de ruimte komen negatieve ionen vrij. Deze negatieve ionen hebben een aantrekking tot neutrale en positief geladen moleculen. Hierbij is de aantrekking tot positief geladen ionen het grootst. De negatieve ionen klonteren samen met de positieve ionen en worden neutraal. Deze neutrale materie slaat vervolgens neer waardoor fijnstof, bacteriën en geuren in de lucht verminderd worden.

Een ruimte of omgeving is gevuld met moleculen die rondzweven in de lucht. Veel van deze moleculen in de lucht komen voor in combinatie met (fijn)stoffen, gassen (CO2, zuurstof, etc.) en bacteriën. Bronnen die het aantal positieve ionen in de lucht verhogen zijn voertuigen en industrie (gas ontwikkeling), zendmasten, monitoren, telefoons en veel andere elektronische apparaten.

Deze positieve ionen in de lucht hebben een negatief effect op mens en dier. Mens en dier ademen deze positieve ionen in en als gevolg kan een mens snel vermoeidheid ervaren, zich slechter concentreren en minder goed slapen. Ook zorgen veel positieve ionen in een ruimte voor een verhoging van de kans op allergieën, hoofdpijn, bacteriën en andere kwalen.

In de natuur worden er ook negatieve ionen ontwikkeld. Een hoog gehalte negatieve ionen wordt vaak gevonden na onweer of regenbuien en dichtbij watervallen (natuurlijke ionisatie). Door onweer, UV-straling en andere natuurlijke processen worden negatieve ionen geproduceerd die een verschonend effect veroorzaken. Na onweer en storm en in de buurt van watervallen wordt vaak een frisse en schone lucht ervaren. Dit komt door de hoge hoeveelheid negatieve ionen die door deze bronnen in de lucht zijn gekomen.

De concentratie van de geuren, fijnstof en bacteriën in de lucht heeft invloed op het gehalte negatieve ionen dat nodig is om de ruimte te reinigen. Hoe geconcentreerder het gehalte fijnstof, geuren of bacteriën in de lucht hoe meer negatieve ionen er nodig zijn om de ruimte te reinigen. Hierdoor adviseren wij om voor speciale omstandigheden waarin de geur, stof of rook concentratie in de ruimte heel hoog is (rokershokken, dierenvertrekken, kleedruimtes, etc.) een specifieke offerte aan te vragen.

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan